Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genterapi kunde återställa hörseln hos möss

Publicerad: 7 februari 2017, 06:57

Mössen var genetiskt modifierade så att genen Ush1c inte fungerade som normalt.

Foto: Thinkstock

Med hjälp av genterapi har forskare lyckats återskapa hörseln hos döva möss. Efteråt kunde några av mössen till och med höra en viskning.


År 2015 lyckades forskare vid Boston Children´s Hospital och Harvard Medical School i USA återskapa en rudimentär hörsel hos döva möss med hjälp av genterapi. Nu har samma forskare förbättrat tekniken avsevärt. I tidskriften Nature Biotechnology berättar forskarna om försök på döva möss där de lyckades återskapa hörseln så att mössen hörde ner till 25 decibel, motsvarande en viskning.

Mössen var genetiskt modifierade så att genen Ush1c inte fungerade som den ska, samma förändring som drabbar människor som lider av Ushers syndrom typ 1c. Ushers syndrom är ett samlingsnamn för en grupp genetiska sjukdomar som resulterar i dövblindhet, ofta även med försämrad balans som följd.

Genen tillverkar ett protein som behövs för att de yttre hårcellerna, hörselhåren, i innerörat ska fungera som de ska. Dessa hårceller förstärker ljudet, vilket gör det möjligt för de inre hårcellerna att skicka en starkare signal till hjärnan. Utan detta protein bryts hårcellerna ner och hörseln försämras avsevärt. Med hjälp av en syntetisk vektor lyckades forskarna föra in den korrekta genen till rätt ställe, vilket resulterade i att cellerna återskapades. Cellerna reagerade på ljudvågor och signalerade till hjärnan.

Men framför allt: döva möss som behandlades strax efter födseln började höra. Mössen reagerade på ett högt ljud genom att hoppa, och en övervägande majoritet, 19 av 25, reagerade på ljud lägre än 80 decibel varav några till och med klarade av att höra ljud i området 25 till 30 decibel, precis som friska möss. Balansen förbättrades också.

"Det här är en banbrytande studie. För första gången visar vi att det — genom att leverera den korrekta gensekvensen till ett stort antal sinnesceller i örat — går att återskapa både hörseln och balansen till normala nivåer", säger Jeffrey Holt, en av artikelförfattarna i ett pressmeddelande.

Hörseln fungerade i åtminstone sex månader efter behandlingen. Men bara hos nyfödda möss. Om mössen var 10—12 dagar gamla återskapades inte hörseln. Varför vet inte forskarna, något de nu ska undersöka vidare.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev