Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ger sig själva godkänt

Publicerad: 4 februari 2013, 10:16

Storlandstingen ger sig själva mer än godkänt när det gäller forskning i vården.


Region Skåne och Stockholms läns landsting är bra, men bäst på att implementera ny forskning är Västra Götalandsregionen – om man får tro landstings- och regiondirektörerna själva.

I den paneldiskussion som avslutade Sjukvårdens forskningsdag bad Dagens Medicins chefredaktör Mikael Nestius de deltagande att på en skala mellan 1 och 10 betygsätta hur bra de var på att implementera ny forskning i sjukvården.

– 8,3. Vi har fullt upp men är ganska duktiga, sade Jonas Rastad, regiondirektör för Region Skåne utan någon vidare betänketid.

Toivo Heinsoo, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, gav sitt landsting samma betyg och lade till att det inte fanns någon anledning att skämmas för att man var bra.

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, Västra Götalandsregionen, ansåg att man i hennes region inte bara var bra utan rent av väldigt duktiga vilket resulterade i betyget 9.

När det kom till frågan om landstingens samarbete med industrin var de tre direktörerna relativt överens om att politiken backade upp ett sådant samarbete. Det som satte käppar i hjulen var i stället den lagstiftning som reglerar offentlig upphandling.

– Det kanske borde ändras lite i regelverket så att det blir mer tillåtande för entreprenörer i våra offentliga verksamheter, sade Toivo Heinsoo.

Sjukvårdens forskningsdag: Så minskar vi klyftan mellan sjukvård och forskning arrangeras av Dagens Medicin Agenda och ägde 2013 rum på Bonnier Conference Center.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News