Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Geriatrisk avdelning läggs ner på Sahlgrenska

Publicerad: 28 september 2007, 13:38

En geriatrisk vårdavdelning läggs ner och totalt 40 tjänster på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg försvinner. Det kan bli följderna av ett nytt besparingsprogram.


I onsdags lade ledningen för område Östra fram ett besparingsprogram på 40 miljoner kronor som framför allt får konsekvenser för de äldre patienterna. Förslaget innebär att en av de tre geriatriska vårdavdelningarna stängs och 20 av de 59 vårdplatserna försvinner.

– Vi förmodade att vårt väntade överskott för i år skulle tillfalla områdets gemensamma budget. Men inte att besparingarna inför nästa år skulle vara i den här storleksordningen. Att vi ska stå för hälften av det totala underskottet är fullkomligt orimligt, säger Hans Jutberger, överläkare, geriatriska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

Han tycker att den ekonomiska styrningen av sjukvården i Göteborg är alltför hård och att det går ut över gamla, multisjuka patienter med stort rehabiliteringsbehov som ofta har svårt att tala för sig.

– Vi vänder oss mot att man inte gjort någon konsekvensanalys. Nu blir tillgången på geriatrisk rehabilitering i Östras område proportionellt oerhört mycket mindre än de andra enheterna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger han.

Områdeschefen Börje Lindqvist menar å sin sida att förändringarna inte behöver gå ut över kvaliteten.

– Det handlar inte om någon nedmontering av geriatriken utan helt enkelt om att jobba smartare. Vi har gjort en seriös prövning av vilka vägar det finns att gå för att få ekonomin i balans och sett att det går att göra en sådan här förändring. Antalet vårdplatser behöver inte hänga ihop med kvaliteten, säger han.

Personalen känner att de får bära hundhuvudet för andras underskott. Vad säger du om det?

– Jag kan förstå den synpunkten. Men vi ska ta ställning till helheten och då är en enskild klinik ointressant, säger Börje Lindqvist.

Tanken är att förändringarna ska klaras genom att akutmedicin och geriatrik jobbar närmare varandra så att vårdtider kortas och att flödet av patienter förbättras.

Förhoppningen är att slippa uppsägningar och att antalet tjänster inom hela området Östra ska minskas genom exempelvis naturlig avgång.

Diskussioner har inletts med de fackliga organisationerna och beslut ska fattas i slutet av november. Börje Lindqvist poängterar att förslaget, om det blir verklighet, ska utvärderas kontinuerligt och omprövas efter hand som man ser effekterna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News