Nyheter
”Geroskopet behövs inom äldrevården”
Publicerad: 22 augusti 2014, 13:37
En stor del av patienterna är multisjuka, men sjukvården ser ofta bara på en sjukdom i taget. Det anser Gunnar Akner, professor i Örebro.
Just nu pågår en internationell geriatrisk konferens i Stockholm. Dagens Medicin träffade Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro universitet och initiativtagare till mötet, i Läkaresällskapets lokaler där kongressen pågår.
Under en föreläsning på torsdagen tog han upp hur han anser att patienter ska handläggas.
Han betonade vikten av att omhändertagande sker med en strukturerad klinisk analys och inte enbart är ett insamlande av information.
Den modell som Gunnar Akner presenterade består av flera nivåer.
I den första nivån beskrivs patientens symtom, diagnoser och funktionsnedsättningar. I de övriga nivåerna ska man bland annat tolka hur de olika sjukdomarna och symtomen hör ihop med varandra. I processen är det också mycket viktigt att involvera patienten och att flera professioner hjälps åt.
– Om man ställer upp patientens hälsoläge på det sättet som jag föreslår blir det lättare för patienten och de närstående att förstå, förhålla sig och även kritiskt granska vården de får. Man bygger in second opinion i det löpande arbetet, säger Gunnar Akner.
Under sin föreläsning introducerade Gunnar Akner också begreppet geroskop. Till skillnad från stetoskopen, bronkoskopen och alla andra skop inom sjukvården handlar det inte om ett verktyg utan om ett synsätt.
– Man behöver en modell, en analysmetod för att behandla de äldre. Den medicinska journalen borde fungera som geroskop.
Enligt Gunnar Akner är ett stort problem vid vården av de äldre att man ser för mycket till sjukdomarna var för sig och missar helheten.
– När en kardiolog behandlar en patient gör hon eller han rätt ur hjärtsynpunkt, men det kan ändå bli fel för man måste integrera hela patientens hälsoproblematik, säger han och betonar att alla läkare behöver geriatrisk kompetens.
SAMUEL LAGERCRANTZ