Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gifter i ridhjälm från Kina orsakade svåra hudskador

Publicerad: 31 oktober 2008, 10:49

Gifter i ridhjälm från Kina orsakade svåra hudskador

Foto: Foto: Photos.com

Varbölden i ansiktet sprack på kvinnan från Burlöv, så att hennes panna liknade köttfärs. På universitetssjukhuset Mas i Malmö kom läkarna fram till att antimögelmedel från den nya kinesiska ridhjälmen låg bakom såren.


Anne Charlotte Anderberg från Burlöv hade köpt en ny billig ridhjälm tillverkad i Kina, skriver Sydskenskan. Redan efter första ridturen med hjälmen började pannan och hårfästet klia, men Anne Charlotte Anderberg kopplade inte hudirritationen till hjälmen.

Tillståndet blev allt värre och efter ett antal veckor vaknade hon med en varande böld, stor som en halv tennisboll, i pannan. På vårdcentralen trodde personalen att hon drabbats av en infektion, och skickade hem henne med penicillin – som inte hjälpte.

– Det var så obehagligt. Min panna såg ut som köttfärs, så äckligt, säger Anne Charlotte Anderberg till Sydsvenskan.

Sex veckor efter de första symtomen kunde läkare på hudkliniken vid Mas konstatera att dimetylfumarat, som används mot mögel i hjälmförpackningen, låg bakom såren.

Läkarna tror att hudförändringarna kommer att försvinna inom ett halvår, men att hon trots det riskerar bestående men eftersom hon blivit överkänslig även mot andra ämnen.

Enligt TT behövde även en annan kvinna söka vård för samma sak i somras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev