Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Giftfritt smink på apotek

Publicerad: 8 mars 2016, 12:19

Foto: Apotek Hjärtat

Inga högfluorerade så kallade PFAS-ämnen har hittats i sminket som apoteken säljer.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Naturskyddsföreningen har inte att gjort en total genomgång av alla produkter, men de styckprov som gjorts har varit PFAS-fria. Och kedjorna själva säger att sminket är giftfritt.

– Vi har inte PFAS-föreningar i våra kosmetiska produkter. Ingrediensgruppen är extremt ovanlig och inget vi har stött på i vår granskning, säger Magnus Frisk på Apoteket AB.

Naturskyddsföreningen larmade nyligen om att den hittat kemikalierna i bland annat foundations, puder och rakgel som säljs i Sverige.

–  Vi håller på att ser över innehållet i våra kosmetikaprodukter och hittills har vi inte funnit ämnet i några produkter, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Apotek Hjärtat.

– Apoteksgruppens centrala sortiment omfattar smink från Idun och Mavala som deklarerat att högfluorerade ämnen inte finns i deras produkter, säger Maria Mårfält, marknads- och kommunikationschef hos Apoteksgruppen.

PFAS-ämnen är en grupp tillåtna kemikalier som används i flera produkter för sina smuts-, fett- och vattenavvisande egenskaper. De finns exempelvis i brandskum och misstänks ligga bakom förgiftade dricksvattentäkter, enligt Kemikalieinspektionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev