Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Giftinformationscentralen vill receptbelägga värktabletter

Publicerad: 17 januari 2013, 08:46

Foto: Glaxosmithkline

Giftinformationscentralen vill att paracetamol blir receptbelagt. Myndigheten slår larm om att samtalen om förgiftningar ökar.


I ett dokument till Läkemedelsverket skriver Giftinformationscentralen att problemet med förgiftningar av paracetamol nu blivit så allvarligt att det är angeläget att ”tillgängligheten av paracetamol minskas på flera nivåer i samhället”, uppger Dagens Nyheter.

Försäljningen av receptfria läkemedel omreglerades för tre år sedan. 2010 gick Giftinformationscentralen 2583 samtal om paracetamolförgiftningar. Förra året hade den siffran ökat med 18 procent, då instansen 3296 samtal om förgiftningarna.

– Utvecklingen är oroande, vi måste ta till åtgärder. Det finns ett samband med ökad tillgänglighet, säger Mark Personne, medicinsk chef vid giftinformationscentralen till DN.

En åtgärd anser Mark Personne skulle kunna vara att receptbelägga de större förpackningarna eller den högsta styrkan på tabletter som Alvedon och Panodil.

Cecilia Bernsten, forskare vid Läkemedelsverket, anser dock att bilden av problemet är mer komplicerad än så. Statistik från Socialstyrelsen visar nämligen inte att antalet förgiftningar ökar.

– Bara för att antalet samtal till Giftinformationscentalen ökar, är det inte säkert att antalet förgiftningar ökar. De ökade i antal för några år sedan, men det var innan omregleringen av apoteksmarknaden, säger Cecilia Bernsten till TT.

Glaxosmithkline AB har i dag försäljningen av både Alvedon och  Panodil i Sverige. Företaget kan inte se någon förändring i  försäljningsstatistiken sedan avregleringen.

– Det är inte så att vi köper mer Alvedon, säger Niclas Holmberg, presschef för Glaxosmithkline.

Vid hög konsumtion av paracetamol kan levern skadas allvarligt, i värsta fall med dödlig utgång om inte personen räddas till livet med en levertransplantation.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev