Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Gigant inom genforskningen skapade levande bakterier

Publicerad: 21 maj 2010, 11:55

Gigant inom genforskningen skapade levande bakterier

För första gången har forskare skapat livsformer vars hela arvsmassa är skapad på konstgjord väg.


Bakom de konstgjorda bakterierna står bland andra en gigant inom genforskningen, Craig Venter, som var en av forskarna bakom kartläggningen av den mänskliga arvsmassan.

I dag publicerar Craig Venters forskargrupp en studie i den vetenskapliga tidskriften Science, där de redogör för hur bakterier skapats vars hela arvsmassa är sammansatt på konstgjord väg.

Bas för bas har forskarna satt samman DNA som liknar bakterien Mycoplasma mycoides. Den nyskapade varianten har fått tilläggsnamnet JCVI-syn1.0, och arvsmassan innehåller också markörer som ska göra det möjligt att skilja de konstgjorda bakterierna från de naturliga.

Det konstgjorda genomet har sedan injicerats i ett membran från en naturlig bakterie, som tömts på sitt DNA, så helt konstgjorda är inte bakterierna.

Några gener gick förlorade i processen, men de nya bakterierna ser ut och beter sig som vanliga Mycoplasma mycoides, och producerar samma proteiner, enligt forskarna. Bakterierna har också klarat av att föröka sig.

Forskarnas mål med att skapa konstgjorda bakterierna är att specialdesignade bakterier som kan utföra olika uppdrag. Ett exempel är att de skulle kunna designas att tillverka proteiner som kan användas som läkemedel, ett annat att suga upp koldioxid ur atmosfären.

I artikeln skriver forskarna att de hela tiden fört diskussioner om de etiska spörsmålen som deras experiment ger upphov till, och de uppmuntrar en fortsatt etisk och filosofisk debatt.

Hela forskargruppens artikel finns tillgänglig på tidskriften Science hemsida.

Läs abstract:

Science, publicerad online den 20 maj 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev