Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gikt – betydligt vanligare än reumatoid artrit

Publicerad: 9 juni 2016, 10:14

Nu kommer de första siffrorna som ger en fingervisning om förekomsten av gikt i Sverige, enligt en ny svensk registerstudie som presenterades på Eular under torsdagen.


Ämnen i artikeln:

ReumatismGiktEULAR

– Prevalensen av gikt är 1,8 procent i Västra Götalandsregionen. Vi tror att ungefär samma siffra gäller för hela landet, säger Lennart Jacobsson, professor och överläkare vid reumatologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt en av studiens författare.

Enligt resultaten räknas därmed ledsjukdomen gikt som den vanligaste inflammatoriska artritsjukdomen i Sverige, påpekar han.

– Näst vanligast är reumatoid artrit som har en prevalens på ungefär 0,7 procent, säger Lennart Jacobsson.

Han var på plats i London för att presentera de nya forskningsresultaten för kollegor från hela världen. De svenska forskarna fann att förekomsten av gikt var högre hos män och ökade med stigande ålder. Ungefär 3 procent av de drabbade männen var äldre än 50 år.

Forskarna undersökte även hur många giktpatienter i Västra Götalandsregionen som stod på en förebyggande behandling i form av uratsänkande läkemedel under 2012. Det visade sig vara mindre än hälften, 43 procent. Majoriteten av patienter fick allopurinol.

– Här behöver vi höja oss rejält. I exempelvis England ligger motsvarande siffra på 60 till 70 procent, säger Lennart Jacobsson.

Han tror att den låga siffran i Sverige bottnar i en informationsbrist från sjukvårdens sida.

– Vissa kan få bieffekter i början av medicineringen. Vanligtvis går dessa över efter en tids behandling, men om inte patienter får den informationen är det säkert många som slutar med den förebyggande medicineringen, säger Lennart Jacobsson.

Studien pågick mellan 2002 till 2012, och samtliga patienter i Västra Götalandsregionen som fick en diagnos på gikt under perioden ingick i studien. Alla deltagare var 20 år eller äldre.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ReumatismGiktEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News