söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gillbergs medarbetare begär resning i Regeringsrätten

Publicerad: 7 april 2006, 12:38

De tre medarbetare till professor Christopher Gillberg som dömts i tingsrätten driver fallet vidare till Regeringsrätten.


Docenterna Peder Rasmussen och Carina Gillberg och controllern Kerstin Lamberg vid Göteborgs universitet dömdes i mars i år till villkorlig dom och böter för att de förstört 22 hyllmetrar med forskningsmaterial.

När tiden nu går ut för att överklaga tingsrättens dom, meddelar de tre att de inte kommer att överklaga.   De har i stället valt en annan väg för att driva frågan vidare, genom att begära resning i regeringsrätten för domarna mot Christopher Gillberg och rektor Gunnar Svedberg från Kammarrätten år 2003.

Medarbetarna anser att tingsrättens dom mot dem innebär att de är parter i kammarrättsmålet, och måste få möjlighet att föra sin talan i det ärendet. Det var i kammarrätten som det slogs fast att forskargruppen måste lämna ut sina forskningsjournaler, trots att de utlovat sekretess till de familjer vars barn ingick i undersökningen.

Kammarrättens bedömning har sedan legat till grund för de fällande domarna mot Christopher Gillberg och hans medarbetare, menar de.

Christopher Gillberg har av både tingsrätt och hovrätt dömts för tjänstefel för sin vägran att lämna ut handlingarna.

Nu hoppas de tre medarbetarna att de ska få en ny prövning i regeringsrätten av vad de i ett pressmeddelande kallar "två fullständigt felaktiga domar i kammarrätten riktade mot Göteborgs universitet".

Skulle de tre beviljas resning inleds ännu ett kapitel i den långa följetången kring Christopher Gillberg.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev