Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ginkoextrakt visade effekt mot strokesymtom i djurförsök

Publicerad: 10 oktober 2008, 08:29

Extrakt från ginkgoträdet skulle kunna hjälpa personer som drabbats av stroke att återfå eller behålla sin rörlighet enligt en studie som idag publiceras online av tidskriften Stroke.


Vid en ischemisk stroke, då en blodpropp orsakar syrebrist i hjärnan, är det delvis bristen på blodflöde till hjärncellerna som orsakar hjärnskador. Men tidigare forskning har också visat att förekomsten av så kallade fria radikaler vid platsen för blodproppen är en viktig orsak till skadorna.

I dag presenterar forskare vid Johns Hopkins school of Medicine i Baltimore, USA, en studie som som tyder på positiva effekter från ginkoextrakt vid stroke.

I den aktuella studien gav forskarna extrakt från ginkgoträdet dels till vanliga möss, dels till knockout-möss som saknade den gen som tillverkar enzymet HO-1. Detta enzym är känt för att fungera som en antioxidant som i sin tur förstör fria radikaler.

Möss fick små mängder av ginkgoextraktet i sju dagar. Därefter simulerade forskarna en stroke hos mössen, genom att helt kort blockera en artär i ena sidan av hjärnan.

Resultaten visar att de normala möss som fått ginkgoextrakt hade omkring hälften så många tecken på neurologiska skador än de vanliga möss som inte fått sådan behandling.

Knockoutmössen som fått ginkgoextrakt visade däremot symtom på neurologiska skador i lika stor utsträckning som de obehandlade mössen.

Detta tyder enligt forskarna på att ginkgoextrakt ökar nivåerna av enzymet HO-1, som i sin tur eliminerar de fria radikalerna på platsen i hjärnan där blodproppen suttit.

Stroke, publicerad online den 10 oktober

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev