Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Glada miner när minister delade ut guldskalpell i Jönköping

Publicerad: 14 maj 2008, 13:29

Glada miner när minister delade ut guldskalpell i Jönköping

GULDSKALPELLEN 2008 - Jag är stolt över att vara Jönköpingsbo, sade socialminister Göran Hägglund (kd) när han på onsdagen delade ut Dagens Medicins förnyelsepris Guldskalpellen till projektet ”Vårdprevention” i Jönköping.


Göran Hägglund beskrev det vinnande projektet som stort och imponerande, och som ett föredöme för hela Vårdsverige.

Föreläsningssalen i Qulturum-huset, strax intill Länssjukhuset Ryhov, var fylld till sista plats med förväntansfulla åhörare som vill vara med under utdelningen av det prestigefyllda priset. Och festligt värre blev det med hyllningstal, stående ovationer, trumpetfanfarer, blommor och  en prischeck på 25 000 kronor.

Det vinnande projektet handlar om att tidigt identifiera äldre patienter som riskerar att drabbas av undernäring, fallskador eller trycksår. Alla patienter som är 70 år eller äldre ska riskbedömas när de skrivs in på sjukhus eller i hemsjukvård. För riskpatienter ska förebyggande åtgärder sättas in omedelbart, enligt standardiserade vårdplaner som tagits fram. Fram till i dag har cirka 17 000 patienter riskbedömts. Alla uppgifter registreras i ett egenutvecklat kvalitetsregister,  Moa.

Projektet, som startade hösten 2005, har successivt införts i hela Landstinget i Jönköpings län, samt i ett tiotal kommunala äldreboenden i länet. I dag använder cirka 6 000 anställda det nya arbetssättet. Detta innebär att landstinget kan minska sina kostnader med närmare 175 miljoner kronor per år.

- Många utvecklingsprojekt kostar pengar, men det här är ett typiskt småländskt projekt. Jag tror att också Ingvar Kamprad skulle varit stolt, om det handlat om Ikea. 175 miljoner är mycket pengar. Det motsvarar till exempel årslönerna för 500 undersköterskor, sade Göran Hägglund.

Men det var inte den ekonomiska delen som Göran Hägglund i första hand fokuserade på i sitt tal. I stället ville han lyfta fram de mänskliga vinsterna.

- Trycksår, fallskador eller undernäring innebär ett stort lidande för patienterna, och det tar lång tid att komma tillbaka om man drabbats, konstaterade han.

Också Peter Aspelin, juryledamot och ordförande i Svenska läkaresällskapet, var imponerad av det vårdpreventiva arbete som gjorts i Landstinget i Jönköpings län.  Ett lysande projekt , sammanfattade han, och betonade bland annat faktorer som lyckad resultatredovisning, generaliserbarhet och on-lineregister för feedback och uppföljning.

Guldskalpellen togs emot av de två projektledarna Britt-Louise Sunesson, vårdcontroller vid Länssjukhuset Ryhov, och Annika Nordin, utvecklingsledare vid Qulturum.

- Det här är en fantastisk dag. Tack alla ni 6 000 som varit med i arbetet, och som delar Guldskalpellen med oss, sade Britt-Louise Sunesson.

Annika Nordin betonade att det varit en spännande resa  man gjort tillsammans med vårdpersonalen. Hon beskrev den som att åka på en flotte utför en skummande fors.

- Under resans gång har vi kört på många stenar, men vi har hela tiden vetat målet, det vill säga  Noll trycksår, undernäring eller fall i vården . Vi är inte riktigt där ännu, men på god väg, sa hon.

Relaterat material

Guld till Jönköping för slipade rutiner kring riskpatienter

Alla nominerade bidrag till Guldskalpellen

Fyra bidrag fick hederspris

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev