Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Glädjen i att forska driver ung professor

Publicerad: 11 juni 2007, 09:37

– Det är en förmån att få ägna sig åt sådant som är kul!
Det säger Kristina Sundquist, Sveriges yngsta professor i allmänmedicin.


Hon är 42 år gammal, distriktsläkare på Flemingsbergs vårdcentral i Huddinge och forskare. Nu har Kristina Sundquist blivit utnämnd till professor vid Karolinska institutet, med placering på centrum för allmänmedicin, Cefam, i Huddinge.

Hon har nu en tjänst som forskarassistent vid Vetenskapsrådet som hon valt att förlägga vid Cefam.

Att Kristina Sundquist nu efter en professorsbedömning fått professors titel innebär att hon är den absolut yngsta som blivit professor i allmänmedicin i landet, intygar man på Cefam.

­ ­ – Det känns roligt, säger Kristina Sundquist.

Hon konstaterar att det också är roligt att ha blivit professor eftersom hon är kvinna och trebarnsmamma. Samtidigt påpekar hon att detta med tre barn aldrig hade setts som något hinder i forskar­karriären om hon varit far i stället för mor.

Och karriär har hon alltså gjort ändå. Kristina Sundquist blev specialist 2001, disputerade 2003 och blev docent 2005. Hon har själv handlett flera doktorander, varav två redan har disputerat.

Du disputerade om hur bostadsområdets status påverkar människors hjärt-kärlhälsa?

– Det har varit en linje i min forskning, om bostadsområdets inflytande på hälsan. Även när man rensade för andra faktorer fanns ett samband. Bostadsområdet, om det bor många med låg inkomst och låg utbildningsnivå där, har negativ inverkan på hjärt-kärlhälsan.

För närvarande arbetar Kristina Sundquist med ett projekt där människor som haft hjärtinfarkt får tidig behandling i grupp i primärvården.

Vad är nytt i detta?

– Vi kommer att ge dem mer aktiv livsstilsbehandling och det blir primärvården som är huvudansvarig. Dessutom blir det fler tillfällen de träffas och det är ett teamarbete för personalen, med läkare, sjuksköterska, sjukgymnast och kurator. Varje mötespass avslutas med fysisk aktivitet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev