Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Glass och fet mjölk bra för kvinnor som vill bli gravida

Publicerad: 28 Februari 2007, 07:25

Glass och fet mjölk bra för kvinnor som vill bli gravida

Fet mjölk och glass verkar vara bättre än lågfettsalternativ för kvinnor som vill bli gravida. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Human Reproduction.


I studien följde forskarna från Harvard School of Public Health, Boston, USA, 18 555 gifta kvinnor som inte kommit in i klimakteriet. Kvinnorna hade ingen rapporterad förekomst av infertilitet och de försökte bli gravida. Forskarna följde dem under en åttaårsperiod. Två gånger under perioden svarade kvinnorna på frågor om kostintag.

Totalt rapporterades 438 kvinnor infertilitetsproblem som kunde kopplas till äggstockarna.

Studien visar ett samband mellan mejeriprodukter med lågt fettinnehåll och risk för ägglossningsrelaterad infertilitet. Mer än två dagliga mål med fettsnåla mejeriprodukter ökade risken för ägglossningsrelaterad infertilitet med 85 procent jämfört med de kvinnor som åt mindre än en portion fettsnåla mejeriprodukter per vecka.

Och kvinnor som åt minst ett mål med fettrika mejeriprodukter per dag löpte en 27 procent minskad risk för ägglossningsrelaterade problem. Detta jämfört med kvinnor som åt högst ett mål med feta mejeriprodukter per vecka.

Forskarna rekommenderar i ett pressmeddelande att kvinnor som vill bli gravida bör överväga att byta mejeriprodukter med lågt fettinnehåll till feta produkter, som fet mjölk och glass.

Forskarna påpekar dock att det är viktigt att inte överskrida sitt totala energibehov. Intaget av mättade fetter bör begränsas för att bibehålla god hälsa. När kvinnan väl har blivit gravid är det sannolikt klokt att gå tillbaka till fettsnåla mejeriprodukter, anser forskarna.

Human Reproduction

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev