Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Glesbygdsstödet liknar TLV:s förslag

Publicerad: 6 mars 2013, 14:06

På onsdagen klippte socialminister Göran Hägglund (KD) bandet när Apotek Hjärtat och dess partner Postnord Logistics invigde sitt stora lager i Norrköping.

Foto: Brita Nordholm

Socialminister Göran Hägglund (KD) avslöjar att stödet till glesbygd, som regeringen har beslutat om men håller hemligt till dess att förordningen blir offentlig, liknar förslaget från i höstas.


Regeringen har klubbat hur stödet till apotek i glesbygd ska se ut, beslutet fattades i torsdags förra veckan. Men kansliet har tigit som muren. Alla nyfikna har fått besked att de får vänta till dess att förordningen expedieras och blir offentlig.

Men på onsdagen var socialministern Göran Hägglund (KD) på plats i Norrköping när Apotek Hjärtat och dess partner Postnord Logistics invigde sitt stora lager för att klippa bandet.

Då avslöjade han att stödet kommer att vara ganska likt det förslag som TLV tog fram till regeringen i  höstas.

– Ja, det liknar förslaget. Vi har fått göra några justeringar till följd av EU:s förordningar, några rättsliga överväganden. Men mallen för stödet bygger på de geografiska avstånden till närmaste apotek, säger Göran Hägglund till Dagens Apotek.

Regeringen avsatte 20 miljoner kronor för stöd till apotek i glesbygd när budgeten presenterades. Det är dessa pengar som ska fördelas med hjälp av den nya förordningen.

Förslaget hade en modell där apotek i glesbygd där kunderna skulle få mer än två mils resväg med bil till närmaste apotek, kunde vara berättigat till stöd. Dessutom angav modellen krav för en viss omsättning, så att apoteket kan visa att det finns ett behov av att det finns kvar.

Enligt förslagets modell skulle cirka 40 apotek i Sverige bli berättigade till glesbygdsstöd.

Relaterat material

Så kan stödet till glesbygdsapotek bli

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev