Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Glukosmätare prövas i högsta instans

Publicerad: 12 mars 2013, 14:28

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om kontinuerliga glukosmätare ska ingå i läkemedelsförmånen.


Med hjälp av kontinuerliga glukosmätare kan personer med diabetes få information om hur deras blodsocker varierar över tid.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har tidigare bedömt att sådana mätare inte ska subventioneras. Det beslutet överklagades till Kammarrätten av tillverkaren av Minilink som används för kontinuerlig mätning av blodsocker. Kammarrätten gick på tillverkarens linje och beslutade att mätarna skulle ingå i läkemedelsförmånen, men TLV överklagade domen.

Nu är det klart att ärendet ska prövas i Högsta förvaltningsdomstolen.

Om Minilink kan sägas vara en förbrukningsartikel ska den subventioneras, men TLV anser att Minilink har för lång hållbarhet för att klassas som en förbrukningsartikel. Svenska Diabetesförbundet befarar å sin sida att kunskapet inom rättsväsendet om diabetes och vill att domstolsverket ska ordna en utbildning för domare.

– Vår rädsla är att bristen på kunskap om sjukdomen diabetes och de potentiella hälsoekonomiska vinsterna för både samhälle och individ vid en god behandling med ett blodsocker i kontroll ska avgöra det här principiellt viktiga målet, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande i Svenska Diabetesförbundet i pressmeddelande.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev