Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GM-konkurs dråpslag för Västerbottens läns landsting

Publicerad: 2 juni 2009, 11:37

General Motors ansökan om konkursskydd kan kosta Västerbottens läns landsting flera hundra miljoner kronor.


Som Dagens Medicin har rapporterat om tidigare köpte Västerbottens läns landsting en obligation för 257 miljoner kronor 2005. I april i år var värdet nere i 78 miljoner.

Nu närmar sig punkten där landstinget kan förlora hela summan.

De satsade pengarna har lånats ut till flera storföretag som drabbats hårt av finanskrisen. Om 9 procent av bolagens totala tillgångar försvinner i konkurser blir obligationen automatiskt helt värdelös. Efter att biljätten General Motors lämnade in en ansökan om konkursskydd i går, måndag, ökar risken för att det ska inträffa.

– Det här är ytterligare en spik i kistan, säger Edward Riedl (m), ledamot i landstingsstyrelsen, till Sveriges Televisions Västerbottensnytt.

Den borgerliga oppositionen har argumenterat för att Västerbottens läns landsting ska sälja obligationen. Majoriteten står fast vid att det är bättre att stå kvar som ägare och hoppas att värdet stiger igen.

– Som det är nu har vi inte heller något alternativ. Det skulle bli svårt att hitta en köpare i dagsläget, säger landstingsrådet Levi Bergström (s) till Västerbottensnytt.

Relaterat material

Brakförlust hotar landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev