Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

God ekonomi i Västmanland

Publicerad: 2 oktober 2007, 13:39

Landstinget Västmanland överträffar budgetmålet. Men ekonomin i Region Skåne fortsätter att vara svag. Det visar landstingens delårsrapporter.


Högkonjunkturen gör att ekonomin i Landstinget Västmanland har förbättrats. Nu ser det ut som att budgetmålet på 111 miljoner till och med kommer att slås. Prognosen i årets andra delårsrapport visar nämligen på ett överskott på 180 miljoner kronor.

– Högkonjunkturen hjälper oss att betala av gamla underskott, men vi måste fortsätta arbetet med att anpassa verksamheten till ekonomin, säger landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund (m) i ett pressmeddelande.

De positiva siffrorna beror till stor del på ökade skatteintäkter och statsbidrag, samt realisationsvinster på pensionsmedel – sammantaget effekter av högkonjunkturen. Därför ska landstinget planera för hur man ska klara verksamheten när konjunkturen vänder nedåt, och pengarna bland annat användas till att betala av mer på tidigare underskott.

Landstinget Västmanlands verksamheter visar ett överskott på knappt 8 miljoner kronor. I den siffran ingår ett tillfälligt omställningsbidrag på 82 miljoner som divisionerna fått för att anpassa verksamheten efter Hebys länsbyte, enligt pressmeddelandet.

I Skåne ser det dystrare ut. De grundläggande ekonomiska problem som regionen dragits med under många år finns kvar och jakten på de 500 miljoner kronor som återstår i för höga kostnader i sjukvården fortsätter. Ett arbete som kommer ta flera år, enligt ett pressmeddelande.

Delårsrapporten visar samtidigt att Region Skåne totalt sett visar sitt bästa resultat någonsin eftersom arbetslösheten minskat och skatteintäkterna ökat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev