Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

God livskvalitet trots hjärtfel

Publicerad: 6 maj 2008, 11:48

Barn som föds med komplicerade hjärtfel kan ofta växa upp till ett liv med normal aktivitet och god livskvalitet. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Varje år föds runt fyra barn i Sverige med ett hjärtfel som innebär att lungpulsåderklaffen är stängd och kammarskiljeväggen intakt.

Utan behandling dör barnen inom en vecka. Men att behandla dessa barn är ingen lätt sak. Felet är komplicerat och den individuella variationen är stor.

Prognosen för de barn som opererats och överlevt har tidigare varit okänd. Därför har barnläkaren Britt-Marie Ekman-Joelsson kartlagt dessa barn i sin avhandling.

Mellan 1980 och 1999 föddes 84 barn med detta hjärtfel, varav 77 hade opererats.

Under det första levnadsåret, visade det sig, var dödligheten hela 25 procent. Men efter fem års ålder hade ingen avlidit av sitt hjärtfel. I slutet av observationstiden levde 52 barn. 32 barn hade normal blodcirkulation genom lungorna medan 19 barn hade så kallad en-kammarcirkulation.

Britt-Marie Ekman-Joelsson jämförde också de barn som var äldre än nio år med en kontrollgrupp. Barnen fick bland annat genomgå ett arbetsprov och en lungfunktionsundersökning. Majoriteten av de barn som hade en normal blodcirkulation genom lungorna hade lika goda resultat som barnen i kontrollgruppen. De hjärtsjuka barnen hade som helhet lägre prestationsförmåga än friska barn, mätt med arbetsprov. Men skillnaden var liten.

Även livskvaliteten var god. Jämfört med en stor frisk kontrollgrupp hade de hjärtsjuka barnen en lika god livskvalitet. Även barn med en-kammarcirkulation levde ett normalt liv, gick i vanlig skola och deltog i olika aktiviteter precis som friska barn.

Länk till avhandlingen "Pulmonary atresia with intact ventricular septum epidemiology and outcome in children born in Sweden 1980-1999"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev