Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Goda levnadsvanor ska formas på särskild mottagning

Publicerad: 22 mars 2013, 13:10

Stockholms läns landsting meddelar att de ska upphandla tre specialistmottagningar som ska hjälpa patienter att ändra livsstil.


Förra året gjorde Stockholms läns landsting plats för ”livsstilsmottagningar på specialistnivå” i landstingsbudgeten.

Syftet med de tre nya mottagningarna är att förebygga sjukdomar genom att hjälpa invånarna med mer omfattande ohälsosamma levnadsvanor.

–  Livsstilsfaktorer som rökning, fetma och hög alkoholkonsumtion ligger bakom många sjukdomar och orsakar försämrad livskvalitet för många stockholmare. Att ändra ohälsosamma levnadsvanor är något av det viktigaste vi kan hjälpa människor med för att förebygga sjukdom och lidande, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i ett pressmeddelande.

De patienter som har remiss ska få träffa läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, dietister, psykologer och hälsopedagoger. Patienten ska ha problem med ohälsosamma matvanor, otillräcklig fysisk aktivitet, tobaksbruk, riskbruk av alkohol eller psykisk ohälsa för att få en remiss.

De nya mottagningarna planeras ligga i Haninge, Skärholmen och Rinkeby-Kista.

– De tre nya hälsomottagningarna ska placeras strategiskt, nära goda kommunikationer för att kunna täcka hela länet, och samtidigt i områden där många människor har behov av stöd för att ändra ohälsosamma levnadsvanor, säger Birgitta Rydberg.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev