Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Googleglasögon kan bli kirurgens hjälp

Publicerad: 7 oktober 2013, 12:44

Snart kan kirurger se patientens vitala tecken, som syremättnad, på en glasögonskärm samtidigt som operationen pågår.


Företagen Royal Philips och Accenture har meddelat att det ingår ett partnerskap för att ta fram ett program som fungerar i Googles glasögon Google Glass, som ger tillgång till dataprogram i en miniskärm precis framför ögonen. Tanken är att datorskärmsglasögonen ska synkas med ett program, som ger kirurger viktig information om patientens tillstånd under operationen. I stället för att vända sig bort från den patient som opereras ska kirurgen kunna ta del av informationen samtidigt som hen har ögonen på patienten.

– Den här forskningen undersöker hur läkare kan få bättre tillgång till rätt information vid rätt tidpunkt så att de kan fokusera på mer effektiv vård och omhändertagande, säger Michael Mancuso, vd för Philips Healthcares Patient Care and Clinical Informatics business group, i Healthcare IT News.

Påtänkta utvecklingsområden till datorglasögonen är bland annat uppdateringar i realtid med information om patientens tillstånd, möjlighet att kontakta andra kliniker på sjukhuset under operation, checklistor för patientsäkerhet och inspelade operationer till träningsprogram för kirurger.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News