Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Göran Hägglund (KD) lovar <BR>kortare väntetider på akuten

Publicerad: 14 juni 2010, 13:45

Socialminister Göran Hägglund (KD) kallar akutvården ”en svag länk” och vill lagstifta om en maximal väntetid på fyra timmar.


Ministern gör sitt utspel efter flera tv-inslag om fall där patienter har avlidit efter lång väntan på akutmottagningar.

– Jag tror att väldigt många svenskar kan vittna om besök på akuten där man tycker att det har varit ganska förvirrat, och ofta väldigt långa väntetider. För min del tycks det uppenbart att akutmottagningarna är en svag länk i den svenska sjukvården, säger han till TV4:s Nyheterna.

Redan tidigare har Kristdemokraternas partistyrelse tagit ställning för att en akutmottagningsgaranti bör ingå i vårdgarantin. Nu ger Göran Hägglund närmare besked om tidsgränsen.

– Jag skulle vilja ha en garanti för att ingen patient ska behöva vänta längre än fyra timmar på akutmottagningen. Någonstans måste vi börja för att få till stånd den nödvändiga omorganisation som många akutmottagningar är i behov av, säger han i tv-intervjun.

Även Ylva Johansson, socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, har framfört krav om en maximal väntetid på fyra timmar vid akuten.

Relaterat material

Bortglömd patient på akuten dog efter hjärtstillestånd

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News