Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Göran Sjönell får stöd av kollegor

Publicerad: 27 April 2004, 11:18

Läkarna på Familjemedicinska institutet, Fammi, stödjer chefen Göran Sjönells avhopp. Flera överväger dessutom att sluta eftersom de menar att man inte lyckats få gehör från styrelsen.


I förra veckan meddelade Fammis direktör, Göran Sjönell, att han den 1 maj lämnar det chefsuppdrag han haft sedan starten år 2002. Han hoppar av i protest mot styrelsens ovilja att lyssna på förslag som skulle kunna stärka familjeläkarbemanningen. Dessutom riktar han hård kritik mot ägarna - Landstingsförbundet, Svenska kommunförbundet och staten - som enligt Göran Sjönell inte har prioriterat rekryteringen av allmänläkare till primärvården.  - Enligt styrelsen och ägarna är Fammis uppgift att verka för teamen på vårdcentralerna. Allt som vi har gjort för att stärka rekrytering och ställningen för familjeläkarna i landet ringaktas, säger Göran Sjönell.  Han pekar bland annat på att han blivit tillrättavisad när han argumenterat för Protos, det förslag till nationellt familjeläkarsystem som företrädare för landets allmänläkare arbetat fram.  - Jag kan inte fullgöra mitt uppdrag om jag inte får delta i debatten. Man kan inte sprida kunskaper om förbättringsmöjligheter om man inte får ha synpunkter på olika landstings tillvägagångssätt, säger Göran Sjönell, som nu ska trappa upp sitt arbete som familjeläkare.  Han menar också att Fammi borde ha inlett en diskussion kring den hårt kritiserade upphandlingen i Västmanland, där ett antal privatläkare nu riskerar att förlora sina avtal.   - Om Fammi ska kunna fullfölja sitt uppdrag måste ägarna ha ett oberoende till landsting och kommuner. Det är ingen tvekan om att entreprenaderna har varit det stora ljuset i primärvården under de senaste åren, säger Göran Sjönell.

Kännbar motsättning  Roger Molin, en av Landstingsförbundets två styrelseledamöter, säger att motsättningen mellan styrelsen och Göran Sjönell har varit kännbar länge.  - Problemet är inte kritiken mot vad landstingen gör utan snarare kritiken mot att landstingen finns. Vi har svårt att stödja att Göran Sjönell vill lansera ett alternativt sjukvårdssystem som bygger på en annan finansiering av allmänläkardelen, säger han.  Enligt Roger Molin har styrelsen uppfattat att Fammis uppdrag har varit att utveckla primärvården inom den ram som ges i den nationella handlingsplanen.   - Göran har hela tiden velat ha en annan ram och en annan organisation och det har orsakat stora spänningar i styrelsen, säger Roger Molin.  Han håller inte med om att Fammi misslyckats med att stimulera rekryteringen av allmänläkare. När det gäller upphandlingen i Västmanland anser han inte heller att styrelsen kunde ha agerat på något annat sätt.  - Juristerna på Landstingsförbundet menar att det inte finns någon annan väg om man ska följa lagen om offentlig upphandling. Man kan tycka att vi ska ha en annan lagstiftning - men det är lite svårt att kritisera ett landsting som följer den lagstiftning som finns, säger Roger Molin.  Överväger att lämna uppdrag  Familjeläkarna vid Fammi ställer sig dock bakom Göran Sjönell. Flera av dem säger att även de överväger att lämna sina uppdrag på Fammi. Mikael Stolt, ställföreträdande chef för institutet, planerar att gå ner i arbetstid för att avsluta de projekt som pågår. Gösta Eliasson, som arbetar med fortbildningsfrågor, uppger att han är beredd att trappa ned till ett minimum. Margareta Troein och Sten Tyrberg överväger att ta tjänstledigt och sluta helt.  - Jag fick mitt uppdrag av Göran Sjönell och jag har svårt att se någon möjlighet att vara kvar. Om styrelsen inte ställer sig bakom vårt arbete så spelar det ingen roll om man hittar en ny chef, säger Sten Tyrberg.  Enligt Roger Molin har styrelsen inte diskuterat vem som ska efterträda Göran Sjönell.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev