Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Göran Thingwall (m) angriper partiledningen efter petning

Publicerad: 27 januari 2010, 11:38

Göran Thingwall (m) angriper partiledningen efter petning

Foto: Göran Thingwall (m).

Läkaren och riksdagsledamoten Göran Thingwall lämnar moderaterna.


På tisdagen lämnade den moderata riksdagsledamoten Göran Thingwall både partiet och riksdagsgruppen. Han behåller dock riksdagsplatsen och har gått in i Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, uppger TT.

En av faktorerna som avgjorde beslutet var beskedet från partiet att han inte nominerats till årets riksdagsval.

Inom vården har Göran Thingwall gjort sig känd som en kritiker av de villkor i vårdvalssystemet som påverkar läkare som får ersättning enligt den nationella taxan. Göran Thingwall är själv taxeläkare och driver en enmansmottagning i Solna.

Vid två tillfällen har Göran Thingwall också vägrat att rösta i enlighet med partilinjen i dessa frågor. Den första gången gällde det villkor för ersättningsetablering. Den andra gången obligatoriskt vårdval i primärvården.

I en intervju med Dagens Medicin som gjordes strax före avhoppet berättar han om vad han ser som ett straff för att ha gått emot partiet.

– Inte ens min egen valkrets rekommenderar mig. De har väl fått direktiv uppifrån att den där Thingwall, han har gjort sitt.

Själv räknar han med att gå miste om flera miljoner eftersom han inte kan sälja sin mottagning på en öppen marknad.

– Här har man ägnat sig åt någonting i 20 år, byggt upp ett renommé och sen är det inte värt någonting. Jag vill ju bara lämna över mottagningen till en ung läkare som kan driva den vidare, allting finns ju där. Men nu kommer verksamheten att dö ut den dagen jag går i pension. Ren konfiskation är vad det egentligen handlar om, säger Göran Thingwall till Dagens Medicin.

Vad säger partikollegorna om er taxeläkare?

– Jag har försökt få gehör hos Filippa Reinfeldt och andra i partitoppen, men utan resultat. Regeringen med Göran Hägglund i spetsen har offrat oss för att genomföra vårdval i hela landet, säger Göran Thingwall.

Relaterat material

Moderat läkare går emot partiet i vårdvalsfrågan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev