Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gotland röjer patientuppgifter

Publicerad: 19 februari 2015, 10:42

Foto: Thinkstock

Banker kan få veta när en patient varit i kontakt med psykiatrin.


Ämnen i artikeln:

Region Gotland

Om en patient betalar med kort på den psykiatriska kliniken i Region Gotland står det i nuläget med i den information som sedan skickas till banken. Det uppger Mats Englund, ekonom på Region Gotland, för Gotlands Tidningar.

Datainspektionen har tidigare konstaterat att det är ett brott mot personuppgiftslagen att lämna ut irrelevanta uppgifter till betaltjänstleverantören. Just nu pågår också en process där en privatperson riktat ett skadeståndskrav mot Västerbottens läns landsting för att det på hans kontoutdrag syns att han bland annat varit i kontakt med psykiatrin, skriver tidningen.

Organisationen Centrum för rättvisa gjorde i samband med att det fallet uppdagades en kartläggning som visade att nio av landets 21 landsting och regioner hade liknande bristfälliga rutiner. Åtta av de nio har bättrat sig.

– Sen har vi precis nu omvärderat vad det gäller psykiatriska kliniken, och kommer att ändra så att det står hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger Mats Englund till Gotlands Tidningar.

Alexandra Gillström, jurist vid Centrum för rättvisa, uppger för tidningen att personer har rätt till ersättning om en myndighet bryter mot personuppgiftslagen – oavsett om det lett till konsekvenser eller inte.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Gotland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev