Nyheter
Gotländska sjuksköterskor rasar mot besparingar
Publicerad: 25 april 2008, 14:21
Tio sjuksköterskor på hjärtavdelningen vid Visby lasarett protesterar mot planerade neddragningar och skriver i ett brev till sjukhusledningen att de inte längre kan garantera att de inte begår misstag. En av sjuksköterskorna går så långt som till att föreslå att hjärtavdelningen läggs ned.
Visby lasarett ligger 18 miljoner kronor minus jämfört med budget. I en utredning föreslås att antalet vårdplatser på lasarettet ska minskas med 15, motsvarande en hel vårdavdelning.
När Tina Westberg, sjuksköterska på medicinavdelning 3, en hjärtavdelning på lasarettet, läste detta i Gotlands Allehanda kom hon i en kommentar med ett drastiskt förslag till hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.
– Jag föreslår att hon lägger ner oss. Patienterna får inte längre en bra vård och vi kan inte garantera att vi inte begår misstag, säger Tina Westberg till Dagens Medicin.
Naturligtvis vill hon inte egentligen att avdelningen läggs ner, förklarar hon.
– Det här är ett desperat rop på hjälp. Vi har haft en beläggning runt 100 procent de senaste sex-åtta åren och har en otroligt pressad arbetssituation. Varje gång vi går till jobbet känns det som att vi riskerar vår legitimation.
Tillsammans med nio andra sjuksköterskor på avdelningen har Tina Westberg också skrivit ett brev till sjukhusledningen.
”I denna arbetsmiljö med den här bemanningen och den här arbetsbelastningen så kan jag inte längre garantera att jag hinner det jag ska och att jag inte begår misstag”, skriver de tio sjuksköterskorna.
– Vi har upprepade gånger under flera års tid försökt påtala detta, men inte fått gehör. Vi vill bara ha hjälp att skapa en god arbetsmiljö som ger förutsättningar för att kunna ge en bra vård, säger Tina Westberg.
Ännu har sjuksköterskorna inte fått någon reaktion från sjukhusledningen och hur de ska gå vidare om ingenting händer har de inte bestämt, förklarar hon.
– Sjukskrivningar kan säkert bli effekten. Och folk har börjat prata om uppsägningar.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg säger till Gotlands Tidningar att hon uppfattar brevet som en inbjudan till dialog och ska prata med sjukhuschefen och ansvariga chefer om situationen.