Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Granskaren Ivo ska granskas

Publicerad: 7 mars 2019, 07:07

Foto: Jesper Cederberg

UPPDATERAD Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska granskas av Riksrevisionen.


Riksrevisionen ska titta närmare på om Ivos arbete är effektivt, lever upp till gällande lagar och regler och om förutsättningar finns för likvärdighet över hela landet. Också Ivos uppföljning och återföring av sitt arbete ska granskas.

– Ivo har funnits i fem år och därför vill vi nu gå in och titta på hur de sköter sin tillsyn. De är en statlig aktör som ska utöva tillsyn över den viktiga hälso- och sjukvården, ett område som berör mer eller mindre alla medborgare under livets gång, säger Charlotta Von Porat, projektledare för granksningen, till Dagens Medicin.

Är det på en förekommen anledning ni gör granskningen?
– Nej, utan det är en bedömning vi gör eftersom det är ett stort och viktigt område.

Så ni har inte fått några signaler om att det finns brister i Ivo:s verksamhet?
– Vi vet att det finns synpunkter på hur Ivo bedriver sin verksamhet och det är saker som vi hör, men grunden är att de är en viktig aktör och vi vill se att Ivo lever upp till de intentioner som finns för deras verksamhet.

Riksrevisionens rapport om Ivo ska vara klar i november i år och granskningen har redan påbörjats, med insamlande av data från Ivo. Myndigheten är riksdagen revisionsorgan och rapporterar till socialutskottet.

Ivo bildades den 1 juni 2013 för att stärka tillsynen och komma till rätta med de problem som hade funnits när tillsynen låg på Socialstyrelsen.

ADAM WENELL/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev