onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gratis läkemedel kan slopas

Publicerad: 4 mars 2009, 08:53

Ge landstingen möjlighet att styra taxeläkarnas förskrivning och inför speciella koordinations­läkare för äldre multisjuka. Det föreslår en grupp tjänstemän på socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Den tjänstemannagrupp som nu lämnar sina förslag bildades efter 2008 års läkemedelsöverenskommelse mellan staten och landstingen. Syftet har varit att ta fram förslag som på lång sikt kan förbättra och effektivisera läkemedelsanvändningen i Sverige. Tjänstemännen har givits fria tyglar och har därmed inte förankrat sina förslag hos de politiska ledningarna på socialdepartementet och SKL.

Arbetsgruppen vill att landstingen ska kunna styra taxe­läkarnas förskrivning på samma sätt som de gör med landstingsanställda läkare och med dem som arbetar hos privata vårdgivare. Detta sker bland annat med ekonomiska styrmedel och därmed skulle läkarna som går på nationella taxan, precis som övriga, få ta ekonomiskt ansvar för sin förskrivning.

– Det är inte rimligt att landstingen inte kan styra taxeläkarna. Det blir inte kostnadsneutralt eftersom de då kan använda läkemedel som en fri nyttighet. Dessutom visar undersökningar att taxeläkarnas förskrivning är dyrare än andras, säger Ann Einerth, departementssekreterare vid socialdepartementet och ledamot av arbetsgruppen.

Många medel för många äldre
Under sitt arbete har gruppen tagit fram statistik som visar att över 15 procent av personerna över 80 år står på 15 eller fler läke­medel.

– Det är för mycket. Det finns ingen evidens för att läke­medel fungerar när man använder så många medel. Därför måste det finnas en läkare med koordinationsansvar som tar ansvar och prioriterar vilka medel som patienten ska använda, säger Magnus Thyberg, handläggare för läkemedelsfrågor på SKL.

I dag blir läkemedel helt gratis för den som under ett år köpt för mer än 1 800 kronor. Arbets­gruppen föreslår nu att högkostnads­skyddet mjukas upp så att den som köpt läkemedel upp till en viss summa visser­ligen ska få kraftig subvention men läke­medlet ska inte vara gratis.

– I dag hämtar folk ut för mycket för att det är gratis. Därför vill vi ha en expeditionsavgift vid varje uthämtningstillfälle, säger Magnus Thyberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev