Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gravid sjukgymnast som nekades kurs får skadestånd

Publicerad: 11 juni 2009, 11:29

Gravid sjukgymnast som nekades kurs får skadestånd

Foto: Foto: Photos.com

En sjukgymnast som inte fick gå en kurs för att hon skulle föda barn har vunnit ett unikt fall i Arbetsdomstolen.


Sjukgymnasten var gravid när hon ansökte om att få gå en utbildning i rehabilitering och behandling av idrottsskador 2007. Arbetsgivaren Stockholms läns landsting sade nej med motiveringen att kursen låg för nära förlossningen. Däremot uppmanades hon att söka igen när hon var tillbaka på jobbet efter att ha fött barn.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit linjen att landstingets agerande var ett brott mot bestämmelserna i föräldraledighetslagen som säger att anställda inte får missgynnas i samband med föräldraledighet. Nu får sjukgymnasten rätt av arbetsdomstolen. Stockholms läns landsting ska betala 25 000 kronor i skadestånd och stå för alla rättegångskostnader.

Målet är det första som DO har vunnit sedan de nya reglerna om diskriminering av föräldralediga trädde i kraft i april 2006.

– Det här är en stor framgång för alla föräldralediga. Det är nu klarlagt att kvinnor och män inte får nekas utbildning på grund av att de ska vara föräldralediga. Gravida och föräldralediga ska ha samma rätt och möjlighet till kompetensutveckling som alla andra, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Gravid sjukgymnast fick inte gå kurs – landstinget stäms

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev