söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gravida läkare ska slippa jour

Publicerad: 18 december 2012, 10:51

Läkare ska ha rätt att vara tjänstlediga på deltid för annat arbete och gravida ska slippa jour om de så vill. Kraven kommer från Läkarförbundet.


Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Dagens avtal mellan Läkarförbundet å ena sidan och Sveriges Kommuner och Landsting å den andra går ut den 31 mars. I dag, onsdag, lämnade fackförbundet över sina yrkanden till motparten.

En av punkterna handlar om att läkare som vill det ska ha rätt att vara tjänstlediga på deltid för att kunna arbeta för någon annan eller som egen företagare.

I nuläget nämner Läkarförbundet inte någon särskild procentsats när det gäller löneökningar för läkarna. Däremot framhålls det att utvecklingsarbete ska vara lönemeriterande och att det årligen ska göras en partsgemensam lönekartläggning för att rätta till osakliga löneskillnader.

Många av de övriga yrkandena handlar om ett hållbart arbetsliv och delvis om att förbättra situationen för vissa grupper av läkare. Dit hör:

• att gravida läkare som inte vill arbeta jour kvällar, nätter och helger, ska ha rätt att slippa det.

• att äldre läkares begäran om befrielse från nattarbete ska beaktas.

• förbättrad föräldralön.

Läkarförbundet kräver också att arbetsgivaren ska ha en särskild budget och verksamhetsplan för utbildning och en  rejäl höjning av lägstaarvodet  för medicine studerande och läkare som gör provtjänstgöring.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev