Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gravida pressar läkare för att få sjukskrivning

Publicerad: 4 april 2006, 12:14

Gynekologer känner sig tvingade att sjukskriva gravida kvinnor - trots att kvinnorna är friska. Orsaken är att läkarna är rädda för att hamna i konflikt med patienterna.


Graviditet är inte en sjukdom. Ändå känner sig många läkare tvingade att sjukskriva gravida som saknar sjukdomsdiagnos.   Detta gör de av rädsla för att inte hamna i konflikt med de gravida kvinnorna, som anser sig vara för trötta eller må för dåligt för att orka arbeta. Det visar en undersökning om gynekologers attityder till sjukskrivningar, som gjorts vid Universitetssjukhuset i Linköping.

- Studien visar att dagens system med sjukskrivningar inte fungerar. Vi tvingas sjukskriva friska kvinnor som inte orkar arbeta. De är trötta men har ingen direkt sjukdom, säger Caroline Larsson, specialistläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, och den som står bakom studien.

Undersökningen bygger på en enkät som skickades ut till 45 specialister i gynekologi och obstetrik i Sydöstra sjukvårdsregionen. Enkäten besvarades av 39 personer. Resultatet visar att nära hälften, 46 procent, av läkarna anser att det många gånger är svårt att hitta någon sjukdomsdiagnos på de gravida kvinnorna.

Studien visade också att tre fjärdedelar av gynekologerna ofta inte håller med de gravida patienterna - de vill bli sjukskrivna oftare än vad läkaren anser vara nödvändigt.  Dessutom uppgav över hälften av läkarna, 56 procent, att de ofta upplever sjukskrivningssituationen som obehaglig och pressande.

Dubbla roller skapar knepig sits  Att patienten och läkaren inte är överens sätter doktorn i en knepig situation, enligt Caroline Larsson.

- Man ska vara lite av patientens advokat och stödja henne, för att hon ska må så bra som möjligt. Det är svårt att tvinga folk att arbeta, säger hon.

- Samtidigt ska man försvara sig inför socialförsäkringssystemen och sjukskriva folk efter arbetsförmåga. Problemet skapar obehag och sjukskrivningssituationen leder till dålig arbetsmiljö bland specialisterna.

Gravida sjukskrivs på lösa boliner  Enligt en undersökning som försäkringskassan presenterade 2003 hade 72 procent av alla gravida kvinnor varit sjukskrivna någon gång under graviditeten. Samtidigt har det länge funnits kritik mot att graviditet och sjukskrivningar bedöms olika beroende på var i landet man bor.

För att komma tillrätta med problemet har det utretts inom ramen för utredningen om en ny föräldraförsäkring. Enligt förslaget, som presenterades för regeringen förra våren, ska mammorna få rätt till 30 dagars ledighet innan förlossningen, med 80 procent av lönen. Detta gäller 60 dagar före utsatt datum för förlossningen och något intyg från läkare behövs inte.

Det tycker Caroline Larsson är ett bra förslag.

- Jag hoppas att det blir en förändring. Som det är nu sjukskriver vi gravida på lösa boliner. Det är moment 22, säger hon.

Gynekologerna är inte ensamma om att uppleva problem i samband med sjukskrivningar. En tidigare undersökning har visat att även allmänläkare upplever konflikter - och ibland också direkta hot - när patienterna inte är sjuka men vill bli sjukskrivna, se Dagens Medicin nr 49/05.

Sara Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev