Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gripen forskares fru: ”Hans liv är i fara”

Publicerad: 27 februari 2017, 13:53

Ahmadreza Djalali.

Den svenskiranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran och riskerar dödsstraff, anklagad för spioneri. Sedan i fredags vägrar han dricka, säger hans hustru, som vädjar till regeringen att sätta större press på Iran. ”Hans liv är i fara”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

– Jag är väldigt orolig. Jag behöver hjälp från den svenska regeringen att sätta större tryck på Iran. Mina barn och jag har väntat i tio månader. Varje dag säger min son att jag ska ringa honom, men det går inte, säger Vida Mehrannia Djalali till TT.

Den 25 april greps hennes man Ahmadreza Djalali av den iranska underrättelsetjänsten, när han var i Iran för att föreläsa om katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, där han bor med fru och två barn.

Ahmadreza Djalali står anklagad för spioneri och ”fiendskap med Gud”, ett brott som straffas med döden. Men myndigheterna har varken preciserat anklagelserna eller lagt fram några bevis för dem. Enligt Amnesty, som engagerat sig i fallet, har han även pressats att göra erkännanden, vilket han vägrat.

– Hans familj i Iran hälsade på honom i fängelset i torsdags. De säger att hans hälsa inte är bra. Han har hungerstrejkat i två månader. Från och med i fredags dricker han ingenting. Det är väldigt farligt.

Vida Mehrannia Djalali hade förhoppningar om att något skulle hända i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i Iran för ett par veckor sedan. Nu vill hon att Sverige ska öka pressen på Iran.

– Jag förstår att man ibland kan tycka att vi verkar agera passivt, men vi kan inte säga i detalj hur vi agerar i enskilda fall. Vi agerar, men beslutet ligger hos den stat som frihetsberövat personen, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Han säger att frågan även togs upp under Stefan Löfvens besök, men vill inte precisera om det var statsministern eller någon annan i delegationen som tog upp fallet.

– Vi har begärt att få träffa honom. I vår dialog med iranska företrädare säger vi att vi vill ha klargöranden om hans situation. Och vi tar även upp frågan om att få träffa honom kontinuerligt, säger Patric Nilsson.

Riskerar dödsstraff

Ahmadreza Djalali är en 46-årig läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, där han bor med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012 och har sedan dess samarbetat med en rad svenska forskare som är framstående inom ämnet.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var där för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Hans familj i Sverige fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar. Han är i dag fängslad i Evinfängelset i Teheran där han under tre månader har levt i isolering.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, efter att myndigheterna försökt tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion. Den 31 januari ställdes han inför en revolutionsdomstol där han anklagades för brottet "fiendskap med Gud", ett brott som straffas med döden.

Källa: Amnesty

MATTIAS ARESKOG/TT

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev