Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gröna blad nyttigast

Publicerad: 9 augusti 2013, 08:10

Gröna blad som spenat och mangold hör till de nyttigaste valen när Livsmedelsverket analyserar våra populäraste grönsaker och rotfrukter.


Livsmedelsverket har utgått från våra 34 mest populära grönsaker och rotfrukter samt kantareller. Verket har analyserat deras näringsinnehåll och då tagit hänsyn till hur mycket fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter de innehåller. Analysen visar att gröna blad, som spenat, mangold och nässlor, är nyttigast.

– Alla grönsaker är ju nyttiga. Men att variera är viktigare än att bara äta de nyttigaste, säger Veronica Öhrvik, nutritionist, i en kommentar till TT.

Enligt Livsmedelsverkets rapport innehöll i princip alla grönsaker och rotfrukter mycket fibrer, men lite socker och salt. Gröna bladgrönsaker och kålväxter var särskilt rika på vitamin K, C och folat jämfört med de andra grönsakerna och rotfrukterna. Högst halter av analyserade antioxidanter hade morot, tomat och bladgrönsaker.

Analysen tittade också på olika tillagningsmetoder. Exempelvis kokt broccoli hade 20–35 procent mindre natrium, kalium och vitamin C jämfört med en färsk variant. Tillagning av broccoli i mikrovågsugn gav inga sådana förluster.

I analysen ingår både svenska och importerade grönsaker och rotfrukter.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn under ett år inte äter gröna blad.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev