Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grönsaker skyddar mot lungcancer

Publicerad: 2 januari 2006, 11:39

Personer som äter lite grönsaker löper dubbelt så stor risk att drabbas av lungcancer jämfört med personer som äter mycket grönsaker, både bland rökare och ickerökare. Det visar forskning vid Göteborgs universitet publicerad i International Journal of Cancer.


I en fall-kontrollstudie undersökte Ragnar Rylander och Gösta Axelsson, båda vid avdelningen för miljömedicin vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, risken att drabbas av lungcancer med hänsyn till rökvanor samt konsumtionen av frukt och grönsaker. Forskarna utgick från 177 kvinnor och 359 män som hade drabbats av lungcancer samt 916 friska kontrollpersoner.

I en enkät fick deltagarna besvara en rad frågor om mat- och eventuella rökvanor. Knappast oväntat fann forskarna ett dos-respons-samband mellan risken att drabbas av lungcancer och antalet cigaretter per dag, samt antal år som personen rökt, där den senare faktorn var mest betydelsefull.

Men efter att ha justerat för dessa två faktorer upptäckte forskarna även ett samband med konsumtionen av grönsaker. Personer som åt lite grönsaker hade ungefär dubbelt så hög risk att drabbas av lungcancer jämfört med personer som åt mycket grönsaker, både bland rökare och icke-rökare. Riskökningen i förhållande till grönsakskonsumtionen fanns även bland olika kategorier rökare.

En liknande tendens, om än inte alls lika uttalad som för grönsaker, fanns mellan mängden frukt och risken att drabbas av lungcancer, konstaterar forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev