Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grönt ljus för hiv-behandling med en tablett om dagen

Publicerad: 29 oktober 2007, 14:00

Den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP har rekommenderat godkännande för den första hiv-behandlingen där det räcker att ta en tablett om dagen.


Läkemedlet, Atripla, är en fast kombination av tre läkemedelssubstanser, efavirenz, emtricitabin och tenofovir, i samma tablett. Komponenterna är alla redan godkända så kallade omvända transkriptashämmare med något varierande egenskaper.

Beslutet om positivt utlåtande fattades vid CHMP:s oktobermöte, och slutligt beslut om godkännande från EU-kommissionen väntas enligt tillverkaren Gilead innan årsskiftet. Läkemedlet är redan godkänt i USA.

Enligt ett pressmeddelande från den europeiska läkemedelsmyndigheten kan Atripla, som tas en gång om dagen, förenkla den antivirala behandlingen för patienterna.

Vid den pågående europeiska hiv/aids-kongressen European Aids Conference i Madrid, EACS, presenterades i dag data från en fas 3-studie, Sweet, som antyder att byte av behandling från en annan etablerad kombination till terapi med de läkemedelssubstanser som Atripla består av är fördelaktigt ur biverkningssynpunkt.

Ett vanligt problem vid modern hiv-behandling är den omfördelning av kroppsfett som sker från bland annat armar och ben till andra delar av kroppen. Studien omfattade 234 patienter med hiv som alla först fått läkemedlen Combivir och Sustiva. 117 av patienterna bytte till den nya kombinationen. Patienterna som bytte läkemedel återfick i genomsnitt 0,2 kilo fett på ben och armar efter 48 veckors behandling, medan dem som stod kvar på den gamla behandlingen i genomsnitt förlorade 0,1 kilo fett på armar och ben.

Resultaten från Sweet-studien presenterades vid European Aids Congress den 29 oktober.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev