torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grovt oskicklig läkare mister leg

Publicerad: 26 oktober 2012, 06:10

En läkare som arbetat på vårdcentraler i sydvästra Sverige förlorar sin legitimation på grund av grov oskicklighet, efter beslut i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.


Läkaren anses vara oskicklig på allt från diagnos till behandling och dokumentation, uppger Sveriges Radios Hallandsekot.

I ett av flera patientexempel fick läkaren besök av en man på drygt 30 år med yrsel, svimningskänslor, illamående och bröstsmärtor i samband med fysisk ansträngning. Han sökte också för svullna vader. Läkaren ställde diagnosen neuropati utan att nervfunktionen hade undersökts. EKG togs inte. Blodtrycket var klart höjt hos patienten, men det lämnade läkaren utan kommentar. Dessutom var patienten svullen om benen, men beskrivningen av fyndet slutade där. Mannen diagnostiserades för sjukdomar i njure och urinledare, utan underlag för bedömningen i journalanteckningarna. Patienten remitterades till urolog, en remiss som returnerades utan åtgärd.

Läkaren har också, utan att själv göra en undersökning, gett en mamma rådet att ta sin son till en fotspecialist efter att hon uppgivit att barnet gick inåt med foten.

Ansvarsnämnden anser att det som framkommit av flera patientfall, visar på dokumenterade anamneser som är så kortfattade och i  fullständig avsaknad av fördjupning  att det inte är möjligt att dra några slutsatser om behov av utredning och diagnos. Kroppsliga undersökningar är i flera fall bristfälliga, i andra fall saknas helt dokumentation om kroppsundersökning. Ändå har läkaren ofta beställt omfattande undersökningar och remitterat till specialister, enligt beslutsskälen. Han har också ställt diagnoser utan stöd i dokumentation.

Kompetensbristen hos läkaren bedöms vara så omfattande när det gäller internmedicin att det utgör grund för återkallelse av legitimationen. Läkarens goda patientbemötande väger inte upp för bristerna.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev