söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grupp med sköra ben behöver stöd

Publicerad: 17 maj 2012, 13:00

Att hitta och stötta de mest sår­bara, bensköra patienterna är viktigt för att förebygga framtida frakturer i patientgruppen.


– Vi fann att en fjärdedel av personer med osteoporos och som nyligen brutit handleden, tillhör en hälsosvag grupp med dålig ­fysisk kapacitet. Det är resultat som inte setts tidigare, säger Helene Hjalmar­son, sjukgymnast och forskare inom folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.

Hon vill i sin avhandling visa vilka bensköra patienter som löper större risk att drabbas av frakturer och vilka drivkrafter som finns att jobba med frakturprevention inom vården.

Hon intervjuade kvinnor som har osteoporos och personal inom tre olika sjukvårdsspecialiteter: ortopedi, rehabilitering och allmän­medicin. En patientgrupp, personer med handledsfraktur och nyligen utredda för osteoporos, deltog i fysiska tester samt besvarade en enkät med frågor om bland annat hälsobeteende.

– Poängen med att fokusera på gruppen med handledsfraktur var att tidigt hitta personer i risk­zonen och därmed kunna förebygga frakturer, säger Helene Hjalmarson.

Den hälsosvaga gruppen behöver mer stöd för att klara av livsstilsförändringar. Ur delarna i avhandlingen som handlar om vårdpersonalen drar Helene Hjalmarson slutsatser om hur arbetet bör struktureras. Genom att bygga upp en stark vårdkedja mellan ortopedi och primärvård kan det bli lättare för vårdpersonal att stötta dem som behöver extra hjälp.

– För att uppnå det krävs en social struktur i hälso- och sjukvården med större fokus på relationer, säger hon.

I framtiden vill Helene Hjalmarson gärna forska mer om den sårbara gruppen och de psykologiska och emotionella aspekter som omger patienter med benskörhet.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev