söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grupptalan kan kosta Salus 700 miljoner

Publicerad: 20 juni 2006, 11:50

Satsa 500 kronor och få tillbaka 50 000. Det är ett av lock-betena när Föreningen grupptalan mot Salus nu börjat ragga medlemmar.


I förra veckan gav de jurister som undersökt affärerna inom Salus Ansvar klartecken till en grupptalan mot försäkringsbolaget, se Dagens Medicin nr 24/06. En grupptalan innebär att de som sparat i Salus Ansvar Liv går samman och bildar en förening som startar en process mot Salus Ansvar.

Kostnaden för att gå med i föreningen är 500 kronor. Advokat Percy Bratt ville i förra veckan inte berätta hur stora anspråk som livspararna har på Salus Ansvar.   Erik Elmstedt, medlem i föreningens interimsstyrelse, avslöjar nu att beräkningar visar att spararna kan fordra mellan 400 och 700 miljoner kronor av Salus Ansvar.   - Om man slår ut det på antalet läkare som sparat i Salus Ansvar Liv blir det mellan 50 000 och 80 000 kronor per person, säger han.

Att det inte finns några exakta siffror beror bland annat på osäkerhet kring hur man ska beräkna värdet på det sakförsäkringsbolag som bildades när Salus köpte försäkringsbolaget Ansvar 1997. Dessutom är det oklart exakt hur mycket för höga avgifter som Salus Ansvar har tagit för tjänster som utförts åt liv-bolaget.   - Vi välkomnar en grupptalan även om det saknas grund för den. Vi vill en gång för alla ha slut på de här diskussionerna, även om det här skadar bolaget, säger Carl-Viggo- Östlund, vd i Salus Ansvar.  

Att värva medlemmar nästa steg  Föreningen grupptalan mot Salus ska nu bygga upp en organisation med hemsida och postgironummer.   - Vi kommer nu att försöka nå ut till så många som möjligt, bland annat via Läkarförbundets olika föreningar. Jag är övertygad om att vi vinner en process om vi bara får ihop tillräckligt med medlemmar, säger Erik Elmstedt.

Läkarförbundet, näst största ägare i Salus Ansvar, har inga planer på att hjälpa föreningen att värva medlemmar trots att cirka 9 000 av förbundets medlemmar är kunder i liv-bolaget.  - Vi ska arbeta enligt vårt fullmäktigebeslut och verka för att Salus Ansvar genomför en egen utredning, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev