onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GSK anklagas för mutor till läkare

Publicerad: 16 april 2014, 09:15

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline anklagas för mutor till läkare i Polen.


Elva läkare och en regional chef för Glaxosmithkline, GSK, misstänks för korruption mellan 2010 och 2012, rapporterar BBC Panorama. Polen är det tredje landet där en mutskandal med GSK briserar, efter mutanklagelser i Kina och Irak.

Mutorna ska ha varit kamouflerade som pengar för utbildningstjänster på vårdcentraler. Läkaren får pengar för att hålla föredrag för patienter, men i själva verket förväntas läkaren förskriva ett visst läkemedel ett visst antal gånger. Det uppger Jarek Wisniewski, en tidigare försäljare för GSK i Polen för BBC.

En åklagare har bevis i form av dokument på utbetalningar som getts till ett dussintal läkare, utan att det finns några som helst bevis för att någon utbildningsinsats riktad till patienter faktiskt ägt rum.

En läkare har redan erkänt.

GSK har undersökt frågan och företaget uppger att de har funnit bevis för att en enskild medarbetare har gjort sig skyldig till olämplig kommunikation. Den anställde ska ha fått en reprimand och en disciplinåtgärd av företaget.

GSK uppger också att de fortsätter att undersöka frågan och samarbetar med CBA, den polska statliga antikorruptionsbyrån.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev