Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GU-forskare utreds för misstänkta bildmanipulationer

Publicerad: 4 mars 2016, 13:33

Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet.

Foto: Johan Wingborg

Flera vetenskapliga arbeten av en medicinsk forskare vid Göteborgs universitet utreds nu för misstänkt förvanskning och fabricering av data.


Misstankarna dök först upp på sajten Pubpeer, där forskare kan ge anonyma kommentarer på redan publicerad forskning.

Det rör sig om runt tio vetenskapliga artiklar, där till synes identiska bilder dyker upp i olika arbeten och ibland föreställande helt olika saker. Den aktuella forskaren står som sistanamn i författarlistan i samtliga nu granskade arbeten.

Dekanus Olle Larkö vid medicinska fakulteten i Göteborg reagerade på bildduplikationerna och skickade i går, torsdag den 3 mars, en anmälan om misstänkt oredlighet i forskning till rektor Pam Fredman.

I anmälan lyfter Olle Larkö speciellt fram två fall där en och samma bild förkommer i minst två arbeten. Bilderna visar celler, som i ena fallet påstås ha ursprung från en typ av vävnad i kroppen och i det andra fallet från en annan vävnad. Arbetena har publicerats med två respektive fem års mellanrum.

Pam Fredman säger  till Dagens Medicin att ärendet nu bereds inom universitetet. Därefter ska hon fatta beslut om det behövs eventuell vidare utredning av externa experter.

– Det är otroligt viktigt att vi utreder alla delar i detta. Det är också viktigt att misstankar mot någon eller några forskare inte är det samma som en fällande dom, säger Pam Fredman.

Forskare som utger sig vara författare till flera av de utpekade arbetena har i veckan kommenterat synpunkterna på Pubpeer: många av bildduplikationerna sägs bero på misstag. Inga avsiktliga förväxlingar ska ha gjorts.

Dagens Medicin har sökt den utpekade forskaren med bland annat frågor om hur så många misstag kan ha begåtts.

Via mejl svarar forskaren kort: ”En utredning pågår och då kan hela sanningen komma fram.”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev