Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

GU kan utreda misstänkt fusk vid KI

Publicerad: 23 juli 2018, 10:54

Mikael Odenberg

Foto: Gustav Mårtensson/KI, Jesper Cederberg

Karolinska institutets ordförande Mikael Odenberg tar de senaste misstankarna om forskningsfusk med ro. Men de ska utredas.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetGöteborgs universitet

– Vi får väl se var det landar, svarar Mikael Odenberg på frågan om hur allvarligt han ser på de senaste anklagelserna om forskningsfusk som riktats mot en forskare som även har en ledande befattning inom Karolinska institutet, KI.

Mikael Odenberg, som är ordförande i Karolinska institutets styrelse, konsistoriet, säger att det finns en del tecken som tyder på att anklagelserna om forskningsfusk är ett försök att ”komma åt KI”.

– Det är inte första gången det händer. Men det spelar ingen roll, vi har en skyldighet att utreda och då ska vi naturligtvis göra det.

Mikael Odenberg ser, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, inga förutsättningar för att utredningen ska kunna skötas av Karolinska institutets rektor med anledning av jävsproblematiken och han undersöker därför förutsättningarna för att lämna över utredningen till ett annat lärosäte.

– Jag har redan gjort klart med Göteborgs universitet och de är beredda att ta ärendet om vi ber om det. Vi ska först undersöka hur de legala förutsättningarna ser ut.

Anmälan påverkar inte Mikael Odenbergs förtroende för den misstänkta forskaren och inte heller de befattningar som personen har vid lärosätet.

– Vem skulle jag kunna ha förtroende för om det upphör i samband med en anmälan? Det är väldigt lätt att anmäla och det sker också en hel del okynnesanmälningar. Vad det här är ska jag inte uttala mig om.

Enligt Mikael Odenberg finns det en risk att den uppmärksamhet som anmälningar drar med sig till ett ingen rök utan eld-resonemang.

– Är det så är det naturligtvis olyckligt. Men vi tar det lugnt och avvaktar en utredning och om ett år eller så får vi väl reda på hur det ligger till.

Dagens Medicin har sökt den person som ligger bakom anmälan.

Relaterat material

KI utreder ledande forskare

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev