Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GU:s föreslagna rektor bröt mot resepolicy

Publicerad: 15 februari 2017, 09:54

Foto: Thinkstock.

Eva Wiberg har flugit för hundratusentals kronor i sin tjänst vid Lunds universitet. Allt som oftast business class.


Ämnen i artikeln:

Lunds universitet

Lunds universitets studenttidning Lundagård har granskat hur universitetets prorektor Eva Wiberg, som föreslås bli ny rektor vid Göteborgs universitet, har förhållit sig till lärosätets resepolicy. I policyn står att resor i tjänsten “skall vara kostnadseffektiva”, men tidningens granskning visar att Eva Wiberg rest för totalt 219 548 kronor under fjolåret och allt som oftast har resorna skett i business class, den dyrare prisklassen.

– Det spelar roll att komma fram någorlunda fräsch. Att sitta i elva timmar på ett flyg är inte så hälsosamt om man ska vara fit for fight efteråt. Det handlar om att överleva, säger Eva Wiberg till Lundagård.

Eva Wiberg har som prorektor visserligen haft ansvar för internationalisering, men det ansvaret upphörde sommaren 2016, noterar tidningen.

För att ta sig till flygplatsen i Köpenhamn ska Eva Wiberg ha åkt taxi för omkring 25 000 kronor under fjolåret, trots att taxi till Öresundståget endast skulle ta fem minuter längre. Eva Wiberg uppger att hon valt taxi för att kunna resa tidigt på morgonen. De uppgifter Lundagård fått ut från Lunds universitets resebyrå visar dock att taxiresorna oftast skett mitt på dagen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Lunds universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev