Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Guldåren snart över för apotekare

Publicerad: 5 februari 2016, 09:43

Håkan Gustavsson är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Foto: Magnus Pehrsson

Apotekare och receptarier har länge kunnat välja och vraka bland jobben, och så kommer det att vara ett tag till. Sedan är de gyllene tiderna över.


I princip alla som utbildar sig till apotekare eller receptarier får i dag jobb, enligt en rapport från Arbetsförmedlingen.

– De flesta som lämnar en utbildning får ett jobb ganska snabbt. Det är konkurrens om arbetskraft och svårrekryterat, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Dagens Apotek.

Arbetsförmedlingens kartläggning visar att apotekare och receptarier i dag befinner sig i gränslandet mellan ”brist på” och ”stor brist på” när det gäller tillgången på arbetskraft. På sikt – om fem–tio år – bedöms dock gapet minska och det blir en mer normal arbetsmarknad.

– ”Balans” är begreppet som vi använder. Det betyder att det varken är överskott eller underskott på arbetskraft, att arbetsmarknaden är stabil, säger Håkan Gustavsson.

Kan apotekare få svårt att hitta jobb framöver?

– Nej, då hade vi använt ordet ”överskott”. Balans är en välavvägd mix av utbud och efterfrågan på arbetskraft, säger Håkan Gustavsson.

Arbetsförmedlingen bedömer att det både kommer att efterfrågas fler och utbildas fler apotekare på sikt.

– Ökningen av antalet utbildningsplatser är dock sådan att vår samlade bedömning är att jobbmöjligheterna går mot balans, säger Håkan Gustavsson.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev