Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Guldpillervinnare skattar äldres symtom

Publicerad: 13 november 2012, 13:00

Verktyget Phase-20 för att skatta symtom hos äldre med läkemedel fick rekordsnabb spridning. Nu belönas krafterna bakom projektet med Guldpillret.


Tidigare har det saknats bra metoder för att identifiera symtom kopplade till läkemedel hos äldre personer. Men för några år sedan startade ett nytt projekt.

– Särskilda boenden skulle börja med läkemedelsgenomgångar och det behövdes en skala för att skatta symtom, berättar Mariann Hedström, sjuksköterska och vetenskaplig handledare på Regionförbundet, Uppsala län.

Hon undersökte vilka skalor som redan fanns.

– Jag hittade sju stycken, men ingen som var vetenskapligt utvärderad.

Tillsammans med kollegor sammanställde hon de skalor som fanns till en ny. Apotekaren Bodil Lidström prövade att använda skalan i läkemedelsgenomgångar och den justerades för att bli mer användbar utifrån synpunkter och statistiska bearbetningar.

Verktyget, som fick namnet Phase-20 eftersom det skattar 20 symtom, testades i en randomiserad kontrollerad studie.

I december 2009 publicerade Mariann Hedström tillsammans med kollegor en vetenskaplig artikel där utvecklingen av Phase-20 beskrevs.

Bara ett halvår senare rekommenderade Socialstyrelsen skalan och redan hösten 2010 användes verktyget i de flesta landsting. Nu har arbetet belönats med Dagens Apoteks och Dagens Medicins pris Guldpillret.

Den 13 november på Apoteksdagen delades priset ut till Nätverket äldre och läkemedel som står bakom skalan.

– Vi är otroligt glada, överväldigade. När vi tidigare såg bidragen som var nominerade till priset var vi imponerade, så det känns fint att få priset i den samlingen, säger Mariann Hedström.

På plats för att ta emot priset var förutom Mariann Hedström också Kerstin Hulter Åsberg, läkare vid Medicincentrum, Lasarettet i Enköping, och Agneta Eklund, chef för läkemedelsenheten Landstinget i Uppsala län, som också varit drivande i arbetet.

Mariann Hedström lyfter fram att förutom de personer som ingår i nätverket som utvecklat skalan, har också de som spridit vetskapen om skalan vidare till exempelvis pensionärsorganisationer haft stor betydelse.

Under Apoteksdagen fick även projektet ”Koll på läkemedel” ett hedersomnämnande. Apoteket AB, Pensionärernas Riksorganisation och Sveriges Pensionärsförbund har tillsammans arbetat för att driva opinion för att förbättra läkemedelsanvändning hos äldre.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev