Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Guldpillret för skräddarsydd behandling

Publicerad: 23 oktober 2013, 10:07

Årets vinnare av Guldpillret är Skånes onkologiska klinik, där man identifierat bröstcancerpatienter som har nytta av läkemedel med tamoxifen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tack vare denna skräddarsydda behandling kan de kvinnor som läkemedlet inte hjälper slippa en fem år lång behandling som kan ge biverkningar.

– Vi är väldigt, väldigt glada över att få den här utmärkelsen, sade Sara Alkner, med dr vid Skånes onkologiska klinik på Skånes universitetssjukhus i Lund, när hon tog emot priset.

Guldpillret delades ut i dag, onsdag, vid Apoteksdagen som ordnades i Stockholm. Priset instiftades 2010 av Dagens Medicin och Dagens Apotek tillsammans med Läkemedelsförsäkringen.

Tamoxifen ges till vissa bröstcancerpatienter för att förhindra återfall. Biverkningar av substansen är till exempel illamående, huvudvärk och värmevallningar.

– Det kanske inte låter så allvarligt men det kan vara nog så besvärligt för den enskilda patienten, sade Sara Alkner under den föreläsning hon höll i samband med prisutdelningen.

Dessutom förekommer mer sällsynta men allvarliga biverkningar som blodpropp och en ökad risk för livmodercancer.

Så här löd juryns motivering: ”Pristagarnas forskning har gjort det möjligt att med biomarkörer identifiera vilka patienter med bröstcancer som har störst nytta av en viss läkemedelsbehandling. Denna nya kunskap skapar förutsättningar för skräddarsydd bröstcancerbehandling. Patienter utan nytta av behandlingen väljs bort och slipper onödig behandling med risk för biverkningar och läkemedelsskador.”

– Det är glädjande med de många spännande initiativ för en bättre och säkrare läkemedelshantering som har kommit in och i år var det en ovanligt stor bredd bland de nominerade. Årets vinnare visar med sin forskning hur skräddarsydda läkemedelsbehandlingar kan vara framtidens medicin med större precision och förbättrad säkerhet, sade Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande i ett pressmeddelande.

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News