söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Guldskalpellen: Jönköpings läns bidrag

Publicerad: 2 april 2014, 05:00

Bidrag 19, Metodikum. Fr v: Karina Wahl, Carin Ljung, Fredrik Ingemansson, Carin Cewers och Daniel Axelsson. Foto: Patrik Svensk


Bidrag 17: Minimalinvasiv behandling vid pilo­nidalsinus
Hemvist: Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

Motivering: Vi har utvecklat och infört en ny resurssparande behandling av pilonidalsinus som ger betydligt mindre lidande för många patienter. Pilonidalsinus är en kronisk infektion vid ryggslutet, ofta kallad tvillingcysta. Den traditionella behandlingen innebär en ganska stor operation, ofta i fullnarkos på operationsavdelning. Ofta vårdas patienten inneliggande under en natt postoperativt. En stor andel patienter får sårläkningsproblem, vilket innebär frekventa och ofta lång­variga såromläggningar. Mediansjukskrivning är cirka 17 dagar, men det kan ta upp till ett år innan såret är helt läkt. Vi hittade en beskrivning av en minimal­invasiv metod från år 1965 som vi utvecklade vidare och provade. Operationen görs när patienten är lokalbedövad på kirurgmottagningen. Eftersom den inte tar mer än några minuter kan operationen ske redan i samband med första besöket som tar 20 minuter. Patienten behöver inte sjukskrivas.

Bidrag 18: Samordning för barnets bästa
Hemvist: MR-sektionen, röntgen på Länssjukhuset Ryhov

Motivering: Arbetssätt där man utför undersökningar som är omöjliga eller plågsamma för ett vaket barn, när barnet ändå är sövt för MR. Projektet utgår från barnets och familjens bästa, och möjliggör därmed en smidig vårdprocess och minskat lidande.

Bidrag 19: Metodikum – centrum för klinisk träning och medicinsk simulering
Hemvist: Landstinget i Jönköpings län

Motivering: Genom att använda simulering och scenarioträning, där medarbetarna ges möjlighet att träna relevanta händelser i vardagen, har delar av internutbildning kunnat föras över från traditionell, katedral undervisning till ett upplevelsebaserat lärande. Det är ”sättet att skapa lärande” som successivt har utvecklats under tio år till den precision som kan ses på Metodikum i dag.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev