måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Guldskalpellen till nätverk för multisjuka

Publicerad: 2 juni 2016, 09:44

Bild 1/6  

Foto: Pax Engström Nyström/Dagens Medicin

Närvård västra Skaraborg är årets vinnare av Guldskalpellen. I motiveringen återfinns deras pionjärarbete för att bygga nätverk kring multisjuka patienter med stora vårdbehov.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusVästra Götalandsregionen

För att arbeta mer patientcentrerat kring multisjuka med omfattande vårdbehov har den basala hemsjukvården Närvård västra Skaraborg kompletteras genom att mobila specialistteam och mobila hemsjukvårdsläkare arbetar tillsammans. Nu vinner de Guldskalpellen för sina insatser.

− Det är jättejättejättekul. Dels är det en överraskning, dels är vi så tacksamma över att vi har blivit nominerade och får uppskattning för det arbete vi gör, säger Sven-Ove Andersson, Kommunchef i Lidköpings kommun, till Dagens Medicin.

Det var närmare 16 år sedan den första tanken om att en förändring måste till för att inte låta patienter falla mellan stolarna i övergången från sjukhusvård till hemsjukvård. 2008 rullade det första mobila teamet ut och i dag finns hela eller delar av modellen implementerad i Skaraborg. Arbetssättet har också fått nationellt intresse och sprids runt om i landet.

– Det är viktigt att få en generaliserbarhet för att kunna sprida detta vidare och det har vi lyckats med, säger Marianne Alärd, koordinator i Närsjukvård västra Skaraborg.

Motiveringeringen lyder: För ett omfattande och ihärdigt pionjärarbete i att möta sjukvårdens största utmaning – att över organisatoriska gränser sluta upp kring multisjuka äldre patienter med stora vårdbehov. Med obruten kraft och engagemang från medarbetare, ledare, politiker, forskare och patienter lyckas Närvård västra Skaraborg på ett hållbart och effektivt sätt samverka för att bygga nätverk, organisation och proaktiva arbetsmetoder till gagn för de sjukaste.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev