Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gult ljus för NPÖ-krav i vårdval

Publicerad: 27 oktober 2014, 07:00

Det var rätt av Region Halland att ställa kravet att de som vill ansluta sig till vårdvalet också måste ansluta till NPÖ. Men … (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Region Halland

Region Halland har sedan en tid tillbaka haft kravet att de aktörer som vill vara med i Vårdval Halland och ska ansluta sig till Nationell patientöversikt, NPÖ. I år har kravet skärpts ytterligare och de som inte är anslutna till NPÖ får därför en reducerad ersättning från regionen.

Men då en NPÖ-anslutning är kostsam och kanske inte ens möjlig för mindre aktörer lyftes frågan om kravets rimlighet till Konkurrensverket som nyligen konstaterade att kravet är förenligt med Lagen om valfrihetssystem, Lov.

Men det synbart tydliga beslutet från myndigheten blir aningen tvetydigt då det även framgår att Konkurrensverket inte undersökt om en anslutning till NPÖ är möjlig för alla aktörer och att:

”Nedanstående bedömning av kravet på anslutning till NPÖ begränsas därför till en bedömning av kravet som sådant och förutsätter därför att anslutning har varit möjlig.”

​Om det skulle visa sig att det inte är möjligt för en liten aktör att ansluta sig till NPÖ, betyder det att hela beslutet faller?

– Inte att hela beslutet faller​. Kravet som sådant är fortfarande proportionerligt att ställa men det är möjligt att vi hade gjort en annan bedömning om det inte hade varit möjligt att ansluta sig till systemet. Vi har inte utrett det, så jag kan inte svar​a på vilken bedömning det hade blivit då, säger Anna Hagersten på Konkurrensverket till Dagens Medicin.

Men det hade satts i en annan dager i alla fall?

– Ja, det hade det gjort.​

För att försöka få klarhet i vad som egentligen gäller med anslutning av små aktörer till NPÖ ringer Dagens Medicin också upp Ineras nationella kundservice. Där kan man dock inte ge något direkt svar på den frågan men efter några minuter kommer följande mejl:

”Hej! Vi har tagit emot ditt ärende. Om inget annat framgår får ditt ärende prioritet 3. Önskar du ändra prioritet kontakta oss via telefon. …”

Sedan kommer följande svar från Inera på Dagens Medicins fråga:

”Det finns inga begränsningar. En liten vårdgivare får självklart ansluta sig till NPÖ”

Relaterat material

Användandet av NPÖ ökar

NPÖ läggs ned

Inloggning i NPÖ ska bli enklare

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Halland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev