fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gymnastik för luftvägarna hjälper barn med svåra andningsproblem

Publicerad: 14 september 2005, 08:57

Mer syre i lungor och blod. Det får barn med allvarliga sjukdomar i andningsorganen med hjälp av rätt typ av andningsgymnastik. Två metoder har utvärderats av forskare i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenDrottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Barn som lider av svåra sjukdomar i andningsorganen, som cystisk fibros, kan få mer syre i blodet med hjälp av andningsgymnastik. Barnet stimuleras till att ta djupa andetag.  Det visar sjukgymnasten Anna-Lena Lagerkvist i en avhandling som nyligen lades fram vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Målet är att förbättra lungfunktionen.  Det finns flera metoder att välja emellan.

- Problemet är bara att de är ofullständigt utvärderade, mycket beroende på brist av bra utvärderingsinstrument. Men det är viktigt att utvärdera de olika metoderna för att se vilka effekter som uppnås. Eftersom barns och vuxnas andningsorgan skiljer sig åt, måste de metoder vi använder även utvärderas på barn och inte enbart på vuxna, säger Anna-Lena Lagerkvist, som arbetar som sjukgymnast vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Barnet blir mer vaket och aktivt  Hon har därför studerat olika typer av andningsgymnastik för barn. Utvärderingen har skett med hjälp av transkutan blodgasmätning, ett skonsamt sätt att mäta halterna av syrgas och koldioxid i blodet. Patienten får en liten elektrod klistrad på underarmen eller på bröstet. Huden värms sedan försiktigt upp, vilket ökar blodflödet under elektroden. Blodets syrgas- och koldioxidtryck kan då avläsas på en apparat som elektroden är kopplad till.

Ett lågt syrgastryck i blodet innebär att barnet är trött och sover mycket. Ett förbättrat syrgastryck kan göra att barnet är mer vaket, vilket ökar möjligheten att orka med de specialanpassade aktiviteter som många av dessa barn kan delta i.

- Vi har undersökt hur en typ av andningsmetodik, så kallad PEP, påverkar blodgastrycket hos svårt funktionshindrade barn, säger Anna-Lena Lagerkvist.

Gymnastiken ökade syrgastrycket  PEP, eller positive expiratory pressure, innebär att barnet andas i en mask som ger ett motstånd på utandningen, vilket får flera effekter. Det kan öppna avstängda luftvägar, höja medelandningsläget och öka syrgastrycket.

- Det visar sig att syrgastrycket ökar hos de handikappade barnen omedelbart efter PEP-behandlingen. Hur länge denna effekt håller i sig vet vi ännu inte. Men en ännu opublicerad studie tyder på att en regelbunden användning av PEP-mask på lång sikt kan förbättra syrgastrycket i blodet hos dessa barn, säger Anna-Lena Lagerkvist.   

En annan metod, så kallad oscillerande PEP, används till barn med cystisk fibros. Med denna metod andas barnet ut i en ventil som innehåller en liten kula. Kulan skakar av barnets andningsflöde och vibrationer uppstår i luftvägarna. Anna-Lena Lagerkvists utvärdering visade att denna behandling ökade barnens syrgastryck, både under och omedelbart efter behandlingen.

- Både PEP och oscillerande PEP kan användas som andningsgymnastik till barn med problem från andningsvägarna. Men det är viktigt att en sjukgymnast och en läkare tillsammans noggrant bedömer det enskilda barnets behov, innan behandlingen startar, säger Anna-Lena Lagerkvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev