lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gymnastik på recept inom psykiatrin

Publicerad: 14 november 2006, 15:12

Psykiatriska kliniken i Hallsberg är tidigt ute med att börja använda fysisk aktivitet på recept - Far - på sina öppenvårdspatienter.


- Det ska bli spännande att se hur Far fungerar inom psykiatrin. Vi tror verkligen på det här, säger Gunnel Hedström, verksamhetschef på Psykiatriska kliniken i Hallsberg.

Receptblanketten är särskilt anpassad för psykiatrin. Inom primärvården kan det till exempel stå att ordinationen görs på grund av högt blodtryck. Här handlar det snarare om indikationer som depression eller inaktivitet.

Patienterna lämnas heller inte ensamma med receptet i handen utan aktiviteten ska ske i grupp och räknas som ett behandlingsbesök, enligt Gunnel Hedström.

Den första gruppen startar på måndag, den 20 november. De så kallade aktivitetsgrupperna ska sedan fortsätta vid totalt tio tillfällen. De patienter som nu får motion på recept är psykiatriska öppenvårdspatienter och aktiviteterna är enkla, till exempel utomhuspromenader. Aktivitetsgrupperna leds av en skötare som också är utbildad hälsoplanerare.

Projektet är ett samarbete mellan Psykiatriska kliniken i Hallsberg och Samhällsmedicinska enheten vid Örebro läns landsting.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev